
TikTok Yönetim Nasıl Olmalı?
Bir İOS ve Android sürümü olan TikTok, kullanıcıların önemli anlarını kısa videolar şeklinde paylaştığı bir sosyal ağ uygulamasıdır. Dilerseniz sohbet, dilerseniz klip ya da yeteneklerinizi TikTok’ta çektiğiniz videolar ile paylaşabilirsiniz. Üstelik çektiğiniz kısa videoları sadece TikTok içerisinde değil Facebook, Instagram ve Twitter gibi diğer sosyal ağlarda da paylaşabilirsiniz. Bu sosyal ağ uygulamasından yalnız kendi çektiğiniz videoları değil, başka kullanıcıların paylaştığı videoları izleyebilirsiniz. Dünya genelinde 2 Milyar indirmeye ulaşan TikTok, 35 Milyon kişiyi aşkın Türk kullanıcısına sahip. Günümüzün en popüler uygulamaları arasına girmeyi başaran TikTok’un popülerliğini değerlendirmek, markaların TikTok yönetim aksiyonları belirlemesi açısından büyük bir önem taşıyor.
Markalar TikTok’ta Neden Yer Almalı?
TikTok belli bir hedef kitleye hitap eder. Bazı kullanıcılar bu hedef kitleye dahil olmamak için uygulamayı kullanmamayı da tercih edebilir. Buna rağmen TikTok uygulamasına sahip olmayan pek çok kullanıcı da uzun süredir tüm sosyal medya mecralarında TikTok videoları ile karşılaşmaktadır. Videolar hakkında olumlu ya da olumsuz yorumlarda bulunan kullanıcılar, farkında olarak ya da olmayarak TikTok videolarının daha fazla yayılmasına yardımcı oluyor.
TikTok dünyası, kullanıcıların sosyal medya ağları üzerine inşa ettiği renkli dünyadan çeşitli konumlandırmalara sahip olmamayı tercih ediyor. Burada kullanıcılar tercih ettikleri filtreler ile en güzel anlarını selfie olarak paylaşmıyor. Yoga, yemek ya da içecek hazırlarken çeşitli paylaşımlarda bulunmuyor. Göz alıcı etkinliklerini ya da sosyal ortamlarını videolarda paylaşmıyorlar. TikTok’ta beğenilme beklentisi olmaksızın hareket ediliyor.
Kullanıcılar bu mecrayı tüketim döngüsüne dahil olmak amacıyla değil tamamen eğlenmek amacı ile kullanıyor. Burada hedef kitleye marka çanta önerilerinde bulunan Influencerlar; kinoalı tarifler veren fenomenler bulunmuyor. Ancak, günümüzün tüketim toplumunda her bir yanımız çeşitli reklamlarla çeviriliyken, markaların TikTok’u bir reklam alanı olarak görmemeleri de trendleri kaçırmaları adına yanlış bir seçim olabilir. Çünkü, mevcut TikTok kullanıcıları reklamlara karşı daha duyarlıdır. Araya serpiştirilen reklamlar farkında olmadan bilinçaltlarında yer eder. Araya serpiştirilen ve tüketime teşvik eden reklamların daha gizli bir algıla oluşmasını sağlar. Az sayıda reklam alan TikTok’a reklam veren bir marka, belki de çok daha ucuza daha çok görünürlük elde edebilir. Bu nedenle de markalar Tiktok yönetim planı ile uygulamayı bir reklam aracı olarak değerlendirebilir.
Tiktok Reklamları Nasıl Yapılmalıdır?
TikTok platformunda reklam verebilmek için takip edilmesi gereken bazı adımlar vardır. Bunlardan ilki TikTok Ads sayfasından rezervasyon yapılması gerektiğidir. Buradan Google Ads ya da Facebook Business’da olduğu gibi direkt hesap oluşturulamaz ve fatura bilgileri girerek reklam verilmez. İlk olarak TikTok Ads adresine gidilmesi gerekir. Daha sonra ise Create and Ad butonundan rezervasyonunuzu yaptırmanız gerekir. Rezervasyonunuz tamamlandıktan sonra Türkiye TikTok pazarlaması reklam distribütörü aracılığı ile reklamlarınızı vermeye başlayabilirsiniz.
TikTok paneli 5 adet reklam modeli kullanılmasına imkan tanır. Bunlar içinde ilki özet akışı reklamlarıdır. İçerik oluşturucu ortaklığı ve üstten görünüm diğer iki seçenektir. 4. ve 5. model ise hashtag mücadelesi ve markalı filtre olarak sıralanabilir. TikTok yönetim planınıza modelleri belirleyerek başlayabilirsiniz.
In feed Ads dışındaki reklam modelleri 20k+ bütçeli reklam modelleri olarak karşımıza çıkıyor ve markaların ilk reklamı için önerilmiyor. Günümüzde en çok tercih edilen reklam modeli In Feed Ads olduğu için ondan bahsetmek daha doğru olur. Bu modelde reklam verebilmeniz için bütçenizin minimum 5000 TL olması gerekir. Bu reklam modeli CPM üzerinden yani “Bin gösterim başı maliyet” üzerinden hesaplanır. Maliyetler genellikle 2 TL’ye kadar çıkabilmektedir. CPC maliyetleri ise 0,3 – 0,6 arasında değişiklik gösterir.
Bu reklam modeli marka bilinirliği için oldukça uygundur. Uygulama indirme, E-Ticaret dönüşümü kampanyalarında da kullanabilirsiniz. Diğer reklam platformlarında olduğu gibi yaş, cinsiyet, şehir gibi hedef kitle kriterleri de belirlenebilir. TikTok’ta en fazla app indirme ve E- Ticaret reklamları tercih ediliyor.
Bu reklam modelinde 6-60 saniye arasında video reklamları öneriliyor. TikTok hedef kitlesinin alıştığı hareketliliğe uygun olacak şekilde başarılı olan birkaç TikTok reklam videosu izlemek mümkün. Bu tasarımlar markanızın TikTok yönetim modeli için mükemmel çözümler üretebilir.
Instagram Stories alanında 4 gönderiden biri reklam olurken TikTok’ta şu an için 9 gönderiden yalnızca bir tanesi reklam alanı olarak karşımıza çıkıyor. TikTok’ta reklam veren marka sayısının az olması ve kullanıcının reklam duyarlılığı göz önüne alındığında TikTok pazarlama için uygun bir mecra olarak değerlendirilebilir. Aynı zamanda diğer platformlardaki maliyetlerle eş değer maliyetlere sahip olması bir diğer önemli avantajıdır.
– Reklam çalışmalarınız için
Doğru Firmayı mı Arıyorsunuz ?
Sizin için neler yapabileceğimizi hemen öğrenebilirsiniz.